-
” OLD FASHIONED ”
/ pomarančová kôra /
Old Fashioned cocktail je drink, s ktorým sa v poslednej dobe veľmi často stretávam. Ľudia si ho obľúbili v rôznych podaniach a s rôznymi druhmi alkoholu. Má veľmi veľa podôb a barmani sa naozaj snažia, aby vám čo najviac vyhoveli. Veľmi žiadanými verziami sú napríklad tie s tequilou, alebo rumom. Za klasickú však považujeme takú, ktorá ako hlavnú zložku používa americký bourbon, alebo rye whiskey. Následne k tomu pridáme malé množstvo nejakej horkej liehoviny a cukor. Celkom určite by naň pasovala aj definícia koktailu z časopisu Balance z roku 1806 kde sa píše: Koktail je posilňujúci nápoj z akéhokoľvek destilátu, trochu vody, trochu cukru a horkého bitteru.
História tohto drinku je trochu zahmlená. Napríklad často sa spomína The Pendennis Club v Louisville (Kentucky), kde mal barman tento drink pripraviť pre plk. Jamesa E. Peppera. Podľa niektorých sa však tento koktail objavil oveľa skôr. V knihe Jerryho Thomasa sa pod názvom Whisky Cocktail spomína už v roku 1862. Nech už to bolo tak, či onak, OLD FASHIONED neodmysliteľne patrí medzi TOP CLASSIC COCKTAILS a ja vám ho vrelo odporúčam ochutnať.
( rastislav KUBO kubáň )
Vyskúšajte napríklad verziu, ktorá je po pridaní malého množstva škótskej single malt whisky Ardbeg, jemne dymová.
SMOKED OLD FASHIONED
2-3 streky ANGOSTURA AROMATIC BITTERS
/ pomarančová kôra /
… drink si môžeme vymiešať priamo v pohári, v ktorom ho budeme servírovať. Postupne do pohára nadávkujeme Angosturu, cukrový sirup a obe whisk(e)y. Pridáme ľad a miešame približne 45 sekúnd pokým sa nám drink dostatočne nepremieša a správne nezachladí. Na záver urobíme zástrek pomarančovou kôrou, ktorú vložíme do drinku
_______________________________________________________________________________________________________________________ |
… Angostura Aromatic Bitter /1824/ je najslávnejší horký bylinný extrakt, ktorý bol vytvorený na liečbu zažívacích problémov. Dnes sa najčastejšie používa na ochucovanie a aromatizovanie koktailov. Je veľmi silný a preto sa dávkuje v malých množstvách, po kvapkách, alebo strekoch.
… veľa barmanov namiesto cukrového sirupu používa kocku cukru, na ktorú nakvapkajú bitter a zalejú trochou vody. Potom s vybraným alkoholom koktail miešajú tak dlho, až sa všetok cukor rozpustí.