Cognac je destilovaný alkoholický nápoj vyrábaný vo francúzskom regióne Cognac. Hroznová šťava pochádza z viacerých bielych odrôd viniča. Hroznová šťava, mušt, je prešovaná hneď po zbere bobúľ hrozna a ihneď sa nechá fermentovať. Pridávanie cukru je zakázané. Po 5 – 7 dňoch, keď sa dosiahne nižší stupeň alkoholu 8° – 11° je víno kyslé a zakalené, málo príjemné na pitie. Nasleduje dvojitá destilácia a zrenie v sudoch, ktoré z nakysnutého muštu urobia koňak. Hlavné kategórie koňaku podľa veku sú:
- *** alebo VS – Very special, najmladší destilát použitý pri blendovaní môže mať minimum dva roky
- V.S.O.P. – Very superior old pale – alebo Rezerva alebo V.O. – Very old – najmladšie zložky koňaku môžu mať najmenej 4 roky
- X.O. – Extra old alebo Napoléon, najmladšia zložka koňaku môže mať najmenej 6 rokov (od roku 2018 najmenej 10 rokov).
Armagnac je destilát vyrábaný z bieleho suchého vína. Miestom pôvodu je kraj Armagnac nachádzajúci sa na juhozápade Francúzska. Na výrobu sa používa vínny nakvasený mušt, ktorý sa destiluje len jedenkrát. Nasleduje zrenie destilátu v sudoch z dubového dreva. Zrenie dodá destilátu farbu a buket. Počas procesu zrenia sa vyparuje zo sudov tekutina, čo sa nazýva anjelská daň. Vlhkosť v pivnici určuje, či sa bude viac vyparovať alkohol (vo vlhkej pivnici) alebo voda (v suchej pivnici).